HET VERHAAL VAN YORDI
"Behandel anderen net zoals jij ook behandeld wilt worden. Iedereen verdient een kans en respect voor wie ze zijn!"
Wat betekent ‘Gelijk = Anders’ voor jou?
Gelijk = Anders betekent voor mij dat iedereen anders is, maar niemand ongelijk is. Ieder mens verdient kansen te krijgen, om gezien en erkend te worden, ongeacht gender, afkomst, kleur, leeftijd en/of beperking. Want diversiteit maakt onze wereld juist mooier en leefbaarder. Gelijkwaardigheid is een basis mensenrecht dat niet afgenomen moet worden. Ongelijke behandeling en discriminatie is een keuze die ooit is aangeleerd, ik geloof dat deze zeker af te leren is.’
Tegen welke ongelijkheid loop jij aan?
Ik loop vaak tegen maatschappelijke en institutionele ongelijkheden aan, zoals onbewuste maar nare opmerkingen, grappen over mijn huidskleur, afkomst, accent of door mijn gemixte kinderen. Ook loop ik tegen institutionele ongelijkheid aan, zoals in de arbeidsmarkt. Ik heb duizenden afwijzingen of helemaal geen antwoord gekregen tijdens het solliciteren op een baan die zelfs onder mijn opleidingsniveau viel. Men wees mij er keer op keer dat ik mijn verleden moest vergeten en hier [in Nederland, red.] met schoonmaak- of inpakwerk moest beginnen om mijn dromen waar te maken.
Ik heb nooit een kans gekregen in de arbeidsmarkt om mijzelf te bewijzen, wat voor talenten ik heb, wat ik echt kan en wil, totdat ik zelf besloot om deze kans zelf te creeren, voor mijzelf maar ook voor anderen. Gelukkig hebben deze afwijzingen mij niet gebroken maar in tegenstelling juist wijzer en sterker gemaakt. Ik zie dat veel van mijn vrienden en collega’s onder hun niveau werken, omdat ze net als ik geen kansen hebben gekregen terwijl ze zoveel te bieden hebben. Ik vind het ongelooflijk zonde dat mensen worden beoordeeld op hoe ze eruitzien of waar ze vandaan komen in plaats van wat ze kunnen!
Hoe zou dat anders kunnen maar ook moeten?
De manier van anders behandelen moet echt veranderen. Kansen geven, waardering uiten, acceptatie en respect tonen zijn key-factoren om harmonieus samen te leven. “Samen=leven” is niet alleen bedoeld voor een bepaalde groep, maar gaat om echt samen leven, waar iedereen er dus gelijkwaardig bij hoort. Meedoen, meebeslissen over je rechten en bestaan, inclusief beleid, inclusieve uitvoering en gelijkheid zijn essentieel om dat samenleven tot stand te brengen.
Aannames en vooroordelen weglaten zodat je puur naar de mens kan kijken en jezelf in de positie van een ander kan verplaatsen. Zie de verschillen als aanwinst en wees oprecht geïnteresseerd om erachter te komen hoe de ander leeft en wat hun verhalen zijn. Want alleen dan kom je erachter wie de persoon is die anders is dan jij.